Az én utam a BODY POSITIVE szemléletig

Hogyan lettem body positive tréner? Egyáltalán miről szól a body positive szemlélet?

​Nem tehetek mást, mesélek magamról. 31 éves vagyok, régóta keresem a szakmai utam.
Tudom, hogy segítő vagyok (pszichológus), és tudom, hogy élvezem a sportot (edző vagyok), élvezem a pihenést, élvezem a ételeket.

Abban is biztos vagyok, hogy szeretném átadni a mozgás örömét minden embernek. Anyáknak, plus size-oknak, bátortalanoknak.

Kisfiam születése előtt már tartottam edzéseket, kezdtem belejönni, kezdtem élvezni… de… De mindig ott lapult hátul az agyam egy zugában, hogy miként lehetek én hiteles edző 44-46os méretben? Mit gondolnak rólam, akik bejönnek a terembe? Így nem okozott örömöt a szakma, csak szorongást.

​Aztán nekivágtam a One Small Step blognak, hogy motiváljam magam, és azt, aki csatlakozik hozzám. De még mindig bújkáltam. A testem miatt.

Az üzenet még nem forrott ki, de tudtam, és a mai napig tudom, hogy az én ÜZENETEM NEM AZ, HOGY FOGYJ LE!

… És aztán jött a katarzis…

Éppen plus size sportolókról kerestem képeket a neten (és dühöngtem, hogy alig-alig találok), amikor rábukkantam az ausztrál Leah Gilbert honlapjára. Aki nem mellesleg amellett, hogy plus size edző, még pszichológus is. Mint én?

És leesett az állam az első mondatok után. Ez a nő rólam beszél, hozzám beszél.

Egész életemben sportoltam. Nem csak én, a testvéreim, a szüleim is. Úszás, kosárlabda, aerobik, thai box, futás, lovaglás, rúdugrás, vívás, tenisz. Ezek vagyunk mi.

A családom sportemberekből áll. Én sportember vagyok, én atléta vagyok! Erre döbbentett rá Leah azzal, hogy azt üzeni:

  • Fejezd be a testedről való gondolkodást a média és a reklámok által kialakított esztétikai kategóriák mentén!
  • Kezdj el magadról, mint sportolóról gondolkodni! Így a sport büntetés-jellegét felváltja a teljesítmény, a flow, a beleolvadás, beleélés, a saját erőd, saját fizikai csodád megélése.
  • A sport mindenkié (for everyBODY), nem csak néhány kivételezetté.
  • A homályba vesző fogyókúrás célok helyett a test fejlesztése és az egészséges életmód zászlaja alatt minden nap visszajelzéseket kaphatsz, újabb és újabb célokat tűzhetsz ki, és valósíthatsz meg.

A Body Positive Fitness kezdeményezés célja tehát az emberek bátorítása a fizikai teljesítmény és fejlődés megélésére, a teste tiszteletére, a potenciáljaink feltérképezésére. Ítéletmentesen, anélkül, hogy bárki alkatát elkezdené vizsgálgatni, hogy “alkalmas-e” az adott mozgásformára.

​Fenti sorok már az én szűrömön keresztül elétek tárt üzentek, amit én megértettem és interpretáltam számotokra. Részletesebben a kezdeményezésről itt olvashattok.

Felvettem Leah-vel a kapcsolatot, és biztatott, alakítsak saját közösséget, azokkal az emberekkel, akik sportolni vágynak, önbecsülésre vágynak, egészségre vágynak. Akiknek jót tenne, ha a saját testükről való kommunikációt ez a szemlélet megváltoztatná (talán örökre).

Ezzel a weboldallal pedig egy óriási lépést teszek. Szakemberként fogom képviselem a m

Segítek, hogy TE is body positive szemlélettel élj egészségesebb életet. Legyél te is BODY POSITIVE SPORTOLÓ!