, ,

Életmódot váltasz? Így nyírd ki az egészet 5 lépésben:

Van néhány alapvető hiba, tévhit, amivel megnehezítheted a saját dolgod…nos, pont annyira, hogy aztán feladd!

 


1. Rendszertelen étkezés:

“6 után már nem eszem, sokszor eszem pár falatot, szétválasztó diétázom”, meg a többi kártékony ötlet.

Ideális esetben minimum 2, maximum 4 óra telik el az étkezések között, így nem hullámvasútazik a vércukrod. Az agyad és az izmaid is kapnak állandóan energiát, a tested nem kezd eszeveszetten raktározni, nem zabálja fel az izmaidat. És talán még gondolkodni is képes leszel.

Alapvető fontosságú, hogy különböző mértékben, de MINDENféle tápanyagra szüksége van a testednek. Igen, zsírra is. Igen, szénhidrátra is,és nem, nem csak fehérjére.

2. Ésszerűtlen edzés:

Egyik napról a másikra bumm,”az a lényeg,hogy jól kiüssön”…gondolod te. Persze, meg az, hogy ne maradjon egy ép ízületed. Ugye? Legjobb esetben tisztában vagy azzal, hogy a sportolást fokozatosan vezetjük be, vagy vissza az életünkbe. Közben pedig felelősséget vállalunk magunkért, és feltérképezzük erősségeinket, gyengeségeinket (szülés, ülő életmód, műtét, cukorbetegség gerincproblémák, stb).

Az az edző, akiben fel sem merül, hogy az óráján szétnyírhatja valakinek a porckorongját, vagy ráerősíthet a szétnyílt hasizmára, az nem jó edző (bocs). Alapvető jelszava az életmódváltó, sportolni készülőnek a PREVENCIÓ (ízületkímélő, funkcionális, ártalomcsökkentő, NEM ÁRTÓ)!

Igen,van ilyen. Elég sok helyen.

3. Pihenés hiánya:

A fejlődés egyik gátja maga a fáradtság. Minőségi változások nem tudnak létrejönni kiszipolyozott testben. Időről időre pihenni kell! Passzívan is. Tehát nem csak sétálgatni,hanem feküdni, mint a partra vetett hal. Figyelj a tested jelzéseire!

Kérj segítséget szakembertől az edzéstervezésben!

4. Egyhangúság:

Az emberi test sokoldalú mozgásra lett tervezve. Ugrás, futás, kúszás, mászás, úszás…stb. ha hosszú ideig csak egyféle mozgásformát végzel, a fejlődés le fog lassulni. Légy bátor, lépj ki a komfortzónádból, ismerj meg újdonságokat. Menj el a sportnapra, ismerd meg a friss mozgástrendeket, vagy épp ellenkezőleg, az újra feltörekvő klasszikusokat.

5. Kiégés:

Kerüld el a motiválatlanságot.! A pihenés mellett jutalmazd is magad! Légy büszke, fogadd el a dicséreteket! Veregesd meg a saját vállad! Kövesd, dokumentáld a változásaidat, de legyen szemed az apróságokra is (pl. szebb a bőröm,több az energiám..stb.)!

Keress közösségeket! Lehetőleg ne csak virtuálisat…!

Próbálj ki új recepteket, új alapanyagokat!

Nyugodtan vedd igénybe szakemberek segítségét, külső motivációt! Hosszú távon a saját tested szakértőjévé válhatsz a segítségükkel, és saját magad léphetsz tovább az utadon!

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Kíván hozzászólni?
Nyugodtan tegye meg most!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.